Orvos-beteg kapcsolat

"Sok szerencsét kívánok önöknek, és ne felejtsék el, hogy a beteg is ember."

(A Hospice Ház egyik betege, orvostanhallgató látogatóinknak.)

A program célja, hogy a magyar egészségügyben a betegek, hozzátartozók személyes kapcsolata a gyógyításukban, ellátásukban kulcsszerepet betöltő orvosokkal, ápolókkal minél inkább közelítsen a mindkét fél számára kívánatos helyzethez, amikor a párbeszéd a kölcsönös tisztelet és elégedettség jegyében zajlik. Célunk, hogy az orvos-beteg kapcsolat a ma jellemző alá-fölérendeltségiviszonyból partneri viszonnyá alakuljon; a betegek méltósága és ezzelgyógyulási esélyeik javuljanak; az orvosok esélye a kiégésre csökkenjen.

Az onkológiai bizottság már rögtön egy hatalmas bizalomvesztés. Az onkológiai bizottság szerintem szörnyű. Ott ülnek az orvosok, akik piszkosul unják az egészet. Mert ugye aznap a tizennyolcadik emlő tumor, amit látnak, de szegény betegnek közben meg az első. Bejön egy nagy szobába, ahol ülnek az orvosok, akik egymással trécselnek, és akkor egy, aki vezeti a bizottságot, elmondja, hogy „magának emlőtumora van, de nem tudjuk megoperálni, kemoterápiát kell kapnia, jól van, viszontlátásra”. Ennyi.

(Részlet egy onkológussal való interjúból)

A hazai egészségügyben a méltósághoz és a tájékoztatáshoz való jog sérül leggyakrabban. Ezt állítja az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentáció Központ, tízezer beérkezett panasz alapján. Mi pedig, a Hospice Alapítvány munkatársai, pontosan tudjuk a daganatos betegekkel, hozzátartozókkal történő beszélgetések, a pszichoonkológiai tanácsadáskor feltárt történetek alapján, hogy mennyire valós ez a probléma. És tudjuk, hogy a gyógyulásban milyen jelentősége van a méltóság megőrzésének. Ugyanakkor látjuk az orvosok túlterheltségét, és azt is, hogy magának az egészségügyi rendszernek nincs kapacitása arra, hogy akár a képzésben, akár a klinikai gyakorlatban rendszerszinten jobban fókuszáljon a gyógyításnak erre az aspektusára. Látjuk az egészségügyben uralkodó paternalisztikus szemléletet is, amely falat emel orvos és beteg közé, és azt is látjuk, hogy ezt a falat az egészségügy szereplőin kívül maguk a betegek is építik, elfogadva, gyakran elvárva, hogy más döntsön helyettük.

Hogy rendszerszinten elinduljon bármilyen változás, ehhez társadalmi tudatosításra van szükség. Ezért indítottuk el az Orvos-Beteg Kapcsolat programunkat.

Az Orvos – Beteg Kapcsolat program elemei:

BESZÉLGETÉSEK orvosokkal, ápolókkal, betegekkel, hozzátartozókkal mindarról, amit az egészségügyben ők megélnek. Például:

A diagnózis vagy a rossz hír közlésekor milyen szempontot tart szem előtt az orvos? Milyen mélységig követi figyelemmel betege életét? Hány órát tölt betegek között egy nap?

Hogyan, hol, milyen körülmények között közölték a diagnózist a beteggel, és ő mit élt át akkor?

Mikor érzi úgy (a beteg), hogy tiszteletben tartják a méltóságát?

Milyen helyzetekben érezte úgy, hogy az egészségügy szereplői számára szempont az ő méltósága, és milyen helyzetben érezte úgy, hogy nem?

TÁRSADALMI KAMPÁNY, együttműködésben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel.

KÉPZÉSEK orvosoknak, betegeknek/hozzátartozóknak, betegcsoport-vezetőknek, egészségügyi szakdolgozóknak és a szociális szakma képviselőinek.

A programot a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozza, 2016. áprilisáig.

Hogyan segítene minket?

 • Önkéntes
 • Támogató
 • Nárcisz program
  • Futás
  • Golf
  • Asztaltársaság
  • Squash
  • Tenisz


Adhat vonal

Hívja a 13600/83-as számot vagy küldje el a 83-as kódot sms-ben a 13600-as számra!

Minden hívása és üzenete 250 Ft támogatást nyújt a gyógyíthatatlan rákbetegek ellátásához.

13600/83

Köszönjük a hívását!