Otthonápolási oktató kisfilmek a youtube-on

Egy 2011-ben végzett Tárki felmérés szerint, a társadalom 68%-a otthonában szeretne meghalni. Ez a tény is alátámasztja, hogy egyre fontosabbá vált a daganatos betegek otthoni ápolása. A hospice-palliatív ellátás hatékony fájdalomcsillapítást, szeretetteljes gondoskodást és méltóságteljes életvégi állapot biztosítását jelenti. Régen, amíg generációk éltek együtt, természetes volt, hogy a családtagok tudták, miként kell kezelni beteg hozzátartozójukat, és átélték a szülők, nagyszülők elvesztését. A generációk különélésével, a kórházi rendszer elterjedésével az otthoni haldoklás, a halál „elvesztette természetes voltát”, tabutémává vált.

Egy egyedülálló kezdeményezést bocsátunk útjára. Alapítványunk szakemberei több mint 20 éve végeznek otthonápolási tevékenységet. Ezt a felhalmozott tudást szeretnénk most átadni az érintett családoknak, hozzátartozóknak.

Rövid, pár perces ismeretterjesztő, bemutató kisfilmeket készítettünk az otthonápolás legfontosabb teendőiről, tudnivalóiról. Hasznos és nélkülözhetetlen tanácsokkal igyekszünk segíteni azokat, akik vállalják hozzátartozóik otthonápolását. Ezekkel a kisfilmekkel nemcsak a gyógyíthatatlan daganatos betegek, hanem bármely más ok miatt (pl. műtét, betegség utáni lábadozás) otthonápolásra szorulók ápolását szeretnénk megkönnyíteni. Szakképzett orvosaink, ápolóink és a betegellátásban régóta tevékenykedő önkénteseink vettek részt a filmek készítésében.

Egyedülálló a kezdeményezésünk, hiszen ilyen rendszerező, egyszerű, de a legfontosabb információkat összefoglaló ismeretterjesztő kisfilm összeállítás laikusok számára még nem készült Magyarországon.

Célunk, hogy minden érdeklődő és rászoruló számára hozzáférhetőek legyenek a filmek. Terjeszteni kívánjuk az interneten, a közösségi oldalakon és várjuk a hospice szervezetek, és egyéb más betegápolással foglalkozó weboldalak és intézmények megkeresését is.

A teljes sorozat megtalálható YouTube csatornánkon.

Az eddig elkészült oktató videók témái:

Beteg mozgatása az ágy vége felé

Beteg felültetése az ágyban

Együttműködő beteg oldalra fordítása

Beteg kiültetése és felállítása

Beteg mozgatása az ágyban, ha segítő is van

Beteg hajápolása, fésülése

Beteg hajmosása ágyban

Beteg borotválása ágyban

Kéz- és lábköröm ápolás

Testi higiéne (fürdetés, tisztába tevés)


Hogyan segítene minket?

 • Önkéntes
 • Támogató
 • Nárcisz program
  • Futás
  • Golf
  • Asztaltársaság
  • Squash
  • Tenisz


Adhat vonal

Hívja a 13600/83-as számot vagy küldje el a 83-as kódot sms-ben a 13600-as számra!

Minden hívása és üzenete 250 Ft támogatást nyújt a gyógyíthatatlan rákbetegek ellátásához.

13600/83

Köszönjük a hívását!