25 évesek lettünk!

2016. április 22.

25 évesek lettünk!

Színházi előadással ünnepeltük a Magyar Hospice Alapítvány 25. születésnapját.


A PanoDráma az alapítvány felkérésére állította színpadra felolvasóestjét. A munka alapját az alapítvány által készített interjúk adták, a PanoDráma saját interjúkat és egyéb kutatásokat végzett, majd az így létrejött anyagból állította össze a megrázó erejű produkciót.

Az Orvos-Beteg kapcsolatról szóló előadásban Bezerédi Zoltán, Csoma Judit, Szamosi Zsófia, Szávai Viktória, Ördög Tamás és Urbanovits Krisztina hangján szólaltak meg az orvos-, beteg-, ápoló-, hozzátartozó interjúalanyok.

A Radnóti Színház teltházas közönsége vastapssal honorálta az előadást.

Az egyik néző, egy hatvanas éveiben járó hölgy, akinek a környezetében (de nem a családjában) több rákos megbetegedés is történt mostanában, az alábbi visszajelzést küldte nekünk:

"Nagyon örülök, hogy elmentem, mert szorongás volt bennem, ám kifejezetten felszabadultam jöttem el -, azt hiszem, ez a legtöbb, amit mondhatok, inkább nyugalmat és elfogadást éreztem, békét. És milyen nagyon fontos lenne, ha nem csupán a Radnóti közönsége láthatná mindezt, hanem ha utazhatna ez a teljes produkció körbe-körbe az országban."

Az estet lezáró kerekasztal-beszélgetésen Veiszer Alinda arról beszélgetett Ruzsa Ágnes onkológussal, hogy milyen egy orvosnak, amikor meg kell mondania a betegnek, hogy már gyógyíthatatlan. Pilling János, az orvosi kommunikáció oktatója felidézte, hogy az orvosképzésben csak 12 éve van jelen a kommunikációs képzés, s hogy az elmozdulás iránya az kell, hogy legyen, hogy a rossz hírek közlése helyett a rossz hírekről való beszélgetést oktatják. Merthogy ez nem történhet egyirányú kommunikációval, a betegnek lehetőséget kell adni a kérdezésre, az orvossal való együtt gondolkodásra. Muszbek Katalin, alapítványunk igazgatója arról beszélt, hogy a Hospice-házban megszűnik az idő nyomása, itt a családok már nem a hétköznapi érdekeik után futnak.

Halom Bori, gyógyult rákbeteg a humort hangsúlyozta. Gaal Ilona, az Orvos-Beteg Kapcsolat program vezetője arról beszélt, hogy szerinte a legfontosabb, hogy a az orvosokkal való találkozáskor a betegek megtanuljanak kérdezni, merjenek partnerként fellépni.

Hogyan segítene minket?

 • Önkéntes
 • Támogató
 • Nárcisz program
  • Futás
  • Golf
  • Asztaltársaság
  • Squash
  • Tenisz


Adhat vonal

Hívja a 13600/83-as számot vagy küldje el a 83-as kódot sms-ben a 13600-as számra!

Minden hívása és üzenete 250 Ft támogatást nyújt a gyógyíthatatlan rákbetegek ellátásához.

13600/83

Köszönjük a hívását!